Het project

Door de COVID-19 pandemie werd duidelijk dat micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en gisten) zich eenvoudig kunnen verspreiden via de lucht en oppervlaktes.



Om de verspreiding via oppervlaktes te vermijden wordt aangeraden om regelmatig de handen te wassen, maar ook om oppervlaktes waarmee contact wordt gemaakt voldoende en regelmatig te ontsmetten.


Om de verspreiding via de lucht tegen te gaan wordt aanbevolen om mondmaskers te dragen, ruimtes voldoende te verluchten of om af te spreken in open lucht. Toch is er slechts een beperkte kennis over de maat van verspreiding via de lucht en oppervlaktes. 

In dit onderzoeksproject wordt nagegaan welke methoden gebruikt kunnen worden om de ‘kwantitatieve load’ van micro-organismen, op oppervlaktes en in de binnenlucht, in kaart te brengen.



Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de nieuwste state-of-the-art toestellen, onder andere een bioluminescentiemeter (voor de controle van oppervlaktes) en een Biotrak toestel (voor de real‑time opvolging van de luchtkwaliteit). Deze toestellen worden vergeleken met oudere en tragere technieken die tot op de dag van vandaag beschouwd worden als de ‘gouden standaard’ (settle plates en RODAC-platen).

Doelstellingen

1. Optimalisatie procedure

Volledige procedure op punt stellen die het gebruik van de toestellen (bioluminescentie, Biotrak, air-sampler, …) in verschillende omgevingen beschrijft.

2. Hygiënische toestand

Op een gestandaardiseerde manier de microbiologische kwaliteit van oppervlaktes en van binnenlucht bepalen en hierdoor inzicht krijgen in de hygiënische toestand van oppervlaktes en binnenlucht in onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen, voedingsbedrijven en supermarkten.

3. Verbeteringen

Maatregelen om de hygiënische toestand van oppervlaktes en lucht te verbeteren.

De resultaten kunnen aanleiding geven tot een beter globaal kwaliteitsplan in onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen, voedingsbedrijven en supermarkten.

Uitvoering en toepassing

Controle van binnenlucht

Door onderzoek te doen naar de aanwezigheid van micro-organismen in de binnenlucht, wordt onderzocht welke manipulaties (continue basisventilatie, korte intensieve ventilatie, filtratie, …) een gunstig effect hebben op de binnenluchtkwaliteit. 


Controle van oppervlaktes

Wat betreft de controles van oppervlaktes zullen de data, die uit deze studie gehaald worden, informatie geven over hoe proper de oppervlaktes zijn waar we regelmatig mee in contact komen (deurklinken, tafels, stoelen…). Tevens bestuderen we welke poetsmethoden (gebruikt poetsmiddel/product/frequentie…) het best zijn om deze oppervlaktes te reinigen. 

Toepassing van de resultaten

De resultaten van dit onderzoekswerk zullen hun toepassing vinden in vier grote doelgroepen:

  • gezondheidsinstellingen (ziekenhuis, rusthuis, …)
  • scholen (basis, secundair en hoger onderwijs)
  • winkels
  • de voedingsindustrie.

Vanuit elke van deze groepen is er een vraag naar controle van oppervlaktes en binnenlucht in hun gebouwen en vooral plaatsen waar veel mensen samenkomen.